ASUS P1 – un mini proiector aproape perfect [REVIEW]

de: Alexandru Rizea
20 03. 2012

De cativa ani cochetez cu ideea de proiector din varii motive: intotdeauna mi s-au parut niste creatii minunate prin faptul ca puteau proiecta pe un perete o imagine imensa fara nici un fel de dificultate. Pe de alta parte insa, proiectoarele au fost si unele dintre cele mai concludente exponente ale evolutiei tehnologice. De pe vreamea cand eram la liceu interactionam cu retro-proiectoare, cativa ani mai tarziu am inceput sa lucrez cu proiectoare obisnuite, iar in urma cu aproximativ 2 ani am pus prima oara mana pe un asa-zis pico-proiector.

O gama de dispozitive pe care am asteptat-o cu entuziasm, pico-proiectoarele in 100% din cazuri mi s-au parut extrem de slabe la capitolul performanta. Acest fenomen avea loc insa nu din cauza lipsei  de efort a producatorilor, ci din cauza unor principii fizice si a unei medii calculate gresit. E adevarat, ne dorim lucruri portabile, usoare, preferabil ca sa consume si energie electrica putina, pe de alta parte insa ne dorim lucruri performante. Intr-o piata in care ai fi tentat sa crezi ca in frunte sunt produsele ieftine care castiga clienti printr-un raport pret/performanta extrem de bun de fapt, te-ai insela. Produsele care au un pret corect si care tu ca utilizator, chiar si non-tehnic, simti ca se reflecta in calitatile produsului se vand mult mai bine, e clar.

In aceasta categorie intra primul proiector creat de cei de la ASUS, un produs inovativ care impresioneaza realmente prin performanta, specificatii si, nu in ultimul rand, printr-un pret decent. Pe numele sau complet ASUS P1 Portable LED Projector, acest dispozitiv, dupa o saptamana de diverse experimente, mi-a redat sentimentul ca se mai pot crea produse originale si, mai ales, ca noile tehnologii, daca sunt folosite cum trebuie, pot fi responsabile de lucruri deosebite. Folosesc calificativul „deosebite”, daca nu „incredibile”, pentru simplul motiv ca un astfel de produs in urma cu 3-4 ani era imposibil de realizat.

Revenind insa la dispozitivul in cauza, P1 este un proiector care foloseste ca sursa de iluminare LED-uri in locul lampilor clasice, iar pentru proiectie foloseste tehnologia DLP – Digital Light Processing. Aceasta tehnologie implica folosirea unui cip semiconductor format din oglinzi microscopice dispuse intr-o matrice. Respectivul cip poarta numele de DMD – Digital Micromirror Device. Fiecare oglinda este aferenta unuia sau mai multor pixeli din imaginea proiectata.

Pentru a justifica asocierea dintre pico-proiectoare si ASUS P1 trebuie avute in vedere dimensiunile de 30 x 120 x 130 mm ale aparatului si cele 400 grame la cantar. Chiar daca greutatea pare destul de mare in comparatie cu un smartphone modern, care are in medie 140 de grame, tineti cont ca un iPad, de exemplu, are 640 grame si cu siguranta nu iti rupe mana. Pentru a intelege insa mai bine efortul facut de cei de la ASUS in realizarea acestui dispozitiv, aveti in vedere ca un proiector business considerat compact dupa standardele clasice are peste 3,5 kilograme de cele mai multe ori, iar ca dimensiuni 300 x 300 x 100 milimetri sunt specificatii obisnuite. Abia acum putem trece mai departe.

Cu o rezolutie de 1280 x 800 pixeli intr-un pachet asa de compact precum cel de la P1, ASUS in mod evident s-a adresat utilizatorilor business care din cauza domeniului in care activeaza au nevoie in permanenta de un proiector pe care sa se bazeze.

Partea interesanta este insa alta: nici macar nu sunteti limitat la a prezenta documente in Excel sau la prezentari in PowerPoint – P1 afiseaza extrem de bine si continut video HD. In definitiv, nu degeaba are un raport nativ de aspect egal cu 16:10, acesta fiind perfect pentru un film in 16:9 cu o subtitrare dedesubt.

Are o putere luminoasa de 200 lumeni generata de LED-uri. Desi cifra este aparent mica, LED-urile au cateva avantaje care va vor convinge. Lumina emisa de LED-uri, fata de lampile clasice, pe langa faptul ca este difuzata mult mai cursiv, are o durata de viata mult mai mare. Practic, daca dupa cate sute de ore sau cateva mii, un proiector clasic isi pierde intr-un mod vizibil intensitatea luminoasa, in cazul P1 cu ale sale LED-uri acest lucru nu se va intampla. ASUS P1 are specificate 30.000 de ore de functionare, in timp ce un proiector obisnuit are 3 sau 4 mii. Cu alte cuvinte, creatia celor de la ASUS este alta mancare de peste.

Designul este compact si combina estetic culoarea maronie cu argintiul. In partea stanga are lentila pe care ne-am fi dorit sa avem acces si la un control de zoom dar in 9 din 10 cazuri ne multumim cu faptul ca putem ajusta cu precizie focusul. Dedesubt are o placuta rabatabila pentru suport, in partea din spate are loc pentru cablul de alimentare iar langa acesta exista un locas Kensington. Cum va uitati spre lentila, pe partea dreapta sunt fantele de aerisire, iar pe partea stanga este un conector proprietar pentru input.

Parca asemanator cu cel de la Transformer Prime, cablul care se conecteaza pe acest port are la capatul opus doi conectori, unul VGA si unul video complex (RCA). Desi poate ne-am fi dorit si o sursa de semnal digitala, precum un HDMI sau un mini Display Port, atata timp cat aproape orice notebook are o mufa video D-Sub, cred ca putem trai cu acest minus. Legat de RCA, desi credeam ca nu voi avea ocazia sa experimentez cum functioneaza, cu un cablu de iPhone cu iesire video complex merita sa spun ca am ramas surprins de rezultate. Cu toate ca pe aceasta interfata esti limitat la o rezolutie de 480p, printr-un algoritm inteligent de upscalling simteai pur si simplu ca te uiti la un TV obisnuit doar ca diagonala sa nu e de un metru este de 2 metri.

Partea de short throw, care are specificata o cifra de 1,16, este de asemenea o caracteristica perfecta pentru acest model. Practic, inmultesti distanta cu 1,16 si obtii diagonala imaginii proiectate pe perete. Aceasta caracteristica este cu atat mai importanta in camerele de apartament de la noi, care nu sunt extrem de spatioase si in care ti-ai dori sa poti vedea si tu un film HD cu o experienta de cinema adecvata.

Legat de calitatea proiectiei, desi fiecare proiector face o treaba minunata pe timp de noapte, in cazul lui P1 trebuie laudata naturaletea culorilor si precizia la reproducerea tonurilor, atat cele luminoase, cat si cele inchise. Albul este alb, iar negrul reuseste in majoritatea cazurilor sa nu fie gri.

Pe partea de utilizare in lumina ambientala sporita, cum sunt de altfel majoritatea salilor de sedinta sau de clasa, desi te-ai fi asteptat sa fii dezamagit – eu, cel putin, eram increzator ca o cutie asa de mica nu are cum sa faca fata luminii soarelui. Oricum, trebuie sa recunosc ca am fost uimit. Intr-adevar nu te poti uita la film, de altfel nici nu a fost gandit pentru asta, dar scrisul dintr-un powerpoint sau cifrele dintr-un excel se vad extrem de bine. Practic, este evident ca acest dispozitiv a fost gandit pentru a fi utilizat in orice mediu.

Tot la capitolul performanta trebuie trecuta corectia automata a keystone-ului. Aceasta functie este mai mult decat binevenita pentru o multitudine de scenarii, dar mai ales pentru situatiile in care nu poti tine proiectorul drept si nici suprafata pe care proiectati nu este perfect plana. Cu automatic keystone correction niciodata imaginile nu vor fi deformate, iar personajele, in cazul in care va uitati la un film, nu vor avea capul stramb, mai mare, sau mai mic decat trebuie.

Timpul de pornire, sau warm-up, desi nu este neaparat o problema majora in multe cazuri, la acest proiector este un plus major. Datorita utilizarii tehnologiei LED, in aproximativ 10-12 secunde de la apasarea pe butonul de power, daca ati conectat o sursa de semnal inainte, aveti imaginea proiectata pe perete. Asta in conditiile in care un proiector obisnuit poate ajunge pana la 30-45 secunde in majoritatea cazurilor.

Un alt aspect important la un proiector este nivelul de zgomot emis de solutia de racire, care in foarte multe cazuri poate deveni cu usurinta deranjant. Cu P1, ASUS a facut o treaba foarte buna deoarece se incadreaza intr-nu maxim de 30 decibeli. Practic, va puteti uita linistit intr-o camera la un film si nu veti fi perturbat de zgomotul venit de la proiector.

In ceea ce priveste meniul, desi am navigat prin el o data pentru a arunca o privire peste setari, merita mentionat faptul ca a functionat foarte bine direct din cutie. A selectat singur sursa de semnal imediat dupa ce l-am pornit, am ajustat un pic focusul si cam atat. Daca vreti sa va jucati cu ceva parametri, pe langa cei previzibili de luminozitate, contrast sau gamma, merita avute in vedere modurile preconfigurate de imagine: Standard / Tablă neagră / Tablă albă / Dinamic /Joc / Peisaj / Cinema.

Comparatie calitate imagine pe timp de zi si pe timp de noapte:

In concluzie, ASUS P1 este un gadget reusit. Este un dispozitiv portabil de proiectie gandit bine si este evident ca putin lucruri au fost lasate la voia intamplarii in cazul acestui model. Ar fi fost dragut sa aiba o intrare gen HDMI sau un mod de ajustare a dimensiunii imaginii, insa, chiar si fara aceste functii, avand in vedere calitatea imaginii proiectate atat pe lumina cat si pe intuneric, ASUS P1 Portable LED Projector isi justifica pretul de  2.167 lei.

Putere Luminoasa (Lumens) :

200 ANSI

Compatibilitate:

Contrast (Full On/Off) :

2000:01:00

HDTV:

720p, 1080i, 576i

Iris Variabil:

nu

576p

Volum zgomot:

30.0 dB

EDTV/480p:

da

Eco-Mode:

28.0 dB

SDTV/480i:

da

Greutate:

0.4 kg

Component Video:

da

Dimensiuni (cm) (HxWxD) :

3 x 12 x 13

Video:

da

Std. Lens:

Focus:

Manual

Digital Input:

nu

Zoom:

nu

Computers:

da

Plaja distanta (m) :

0.5 – 3.0

Display:

Type:

1 cm DLP (1)

Image Size (cm) :

53 – 304

Color Wheel Segs:

     **

Optional Lenses:

nu

Color Wheel Speed:

     **

Zoom Digital:

nu

Native:

1280×800 Pixels

Digital Keystone:

Vertical

Maximum:

1600×1200 Pixels

Lens Shift:

nu

Aspect Ratio:

16:10 (WXGA)

Garantie:

2 ani

Sursa luminoasa:

Tip:

LED

Performanta:

 

Durata specificata:

30000 hours

H-Sync Range:

31.0 – 79.0kHz

Cantitate:

1

V-Sync Range:

56 – 75Hz

Boxe:

nu

 

Max Power:

45W

 

Voltaj:

100V – 240V

 

FCC Class:

A

 

Extras:

Soft Carrying Case

 

Blackboard Mode